Tot mai mulţi oameni de ştiinţă spun că îmbătrânirea este „programată” undeva la nivelul genelor, dar că am putea încetini acest proces dacă învăţăm cum funcţionează acest procedeu. Ei cred că îmbătrânirea nu este chiar inevitabilă, bazându-se pe faptul că multe specii de vieţuitoare rămân neschimbate ca aspect în decursul anilor. Totuşi, oamenii sunt fiinţe multicelulare, care trec prin diferite procese de-a lungul timpului, fapt care face dificilă controlarea îmbătrânirii. Se pare că particularităţile stilului de viaţă au contribuţii semnificative asupra proceselor care au loc la nivel celular, astfel încât schimbări însemnate pot interveni în încetinirea „programului” de îmbătrânire.
Sunt gene care funcţionează mai bine cu mai puţine calorii
Reducerea caloriilor, promovată doar ca etapă în procesul de scădere ponderală, ar putea avea beneficii mult mai însemnate.
Specialiştii au observat că animalele obligate să trăiască cu circa 30 la sută de calorii mai puţine decât de obicei au dezvoltat o rezistenţă la multe dintre bolile specifice bătrâneţii şi au trăit cu 30 până la 50% mai mult decât restul. În ultimii 15 ani, specialiştii de la Harvard au descoperit o familie de gene care beneficiază din plin de reducerea aportului zilnic de calorii, dezvoltându-se în compuşi activi. Cercetările sunt departe de a se fi încheiat, medicii fiind interesaţi de descoperirea biologiei îmbătrânirii şi a modului în care alimentaţia influenţează acest aspect.
Beta carotenul, vitaminele E şi C, cei mai puternici antioxidanţi
Antioxidanţii ar putea avea un rol mult mai important decît se crede. Cum oxidanţii distrug celulele şi accelerează procesul îmbătrânirii acestora, specialiştii cred că mărirea cantităţii de antioxidanţi ar putea face acest proces reversibil. Cei mai puternici astfel de compuşi sunt vitamina E, vitamina C şi beta carotenul. Deşi s