Vă plac pisicile, dar nu puteţi avea una acasă pentru că sînteţi alergic? Nu vă pierdeţi speranţa. Un nou vaccin, pus la punct de o echipă de cercetători elveţieni, vă poate scăpa de alergia la feline. Terapie - Desensibilizare la pisici
Vă plac pisicile, dar nu puteţi avea una acasă pentru că sînteţi alergic? Nu vă pierdeţi speranţa. Un nou vaccin, pus la punct de o echipă de cercetători elveţieni, vă poate scăpa de alergia la feline.
Institutul elveţian de cercetare asupra alergiilor de la Davos a anunţat crearea unui vaccin contra alergiei la pisici, informează cotidianul Le Matin. Profesorul Reto Crameri, directorul institutului, susţine că noul vaccin va fi disponibil în farmacii în cel mult trei ani. În prezent, vaccinul este testat pe 20 de persoane. “În funcţie de aceste rezultate preliminare, anul viitor ne propunem să extindem testele clinice la cîteva mii de persoane”, preconizează profesorul Crameri. Vaccinul a fost deja testat cu succes timp de patru ani pe şoareci şi pe celule umane. Testele clinice de anul viitor vor fi efectuate în colaborare cu patru clinici din Europa, care vor recruta participanţii la studiu.
CAUZE. Profesorul Reto Crameri (care are acasă două pisici) spune că nu părul de pisică este vinovat de apariţia reacţiilor alergice, aşa cum am fi tentaţi să credem, ci o proteină numită Fel d1. Aceasta este secretată de pielea felinelor, găsindu-se totodată în saliva, urina sau lacrimile patrupedelor. Cum pisicile îşi petrec o mare parte din timp “spălîndu-se”, proteina Fel d1 ajunge astfel pe blana acestora.
Majoritatea persoanelor alergice la pisici (95%) reacţionează imediat la proteina respectivă. La cîteva minute după ce se află în preajma unei feline, persoana sensibilă începe să aibă următoarele manifestări: îi curge nasul, i se înroşesc şi îi lăcrimează ochii, tuşeşte, are urticarie, probleme c