Întâi am văzut denumirea pe un afiş care anunţa un superspectacol.
Am crezut că-i o glumă. Confirmarea a venit ulterior, într-un ziar central. M-am frecat la ochi, dar nu era un vis. Celebrul, megastarul, ilustrul, vestitul, renumitul manelist Florin Salam şi-a făcut Academie. Da, nu-i glumă, „Academia de Artă şi Muzică Florin Salam“. Cum, nu ştiţi cine-i Florin Salam? Păi uite ce scrie despre el pe Wikipedia, enciclopedia liberă, că doar e vedetă: Florin Salam (pe numele real Florin Stoian, n. 1979, Bucureşti) este un interpret rom de manele, la ora actuală printre cei mai cunoscuţi ai genului. S-a lansat cu ajutorul şefului de orchestră Dan Bursuc, în anul 2002, cu piesa „Ce gagică şmecherită“.
Este vicepreşedinte în „Asociaţia Artiştilor, Muzicanţilor şi Lăutarilor Romi din România“. În decembrie 2005 a fost declarat „manelistul anului 2005“, iar în noiembrie 2007 urma să primească „Discul de aur“, în cadrul Festivalului „Prietenii Manelelor“. În biografia sa este menţionat şi faptul că, „la un spectacol ţinut la Piteşti, Florin Salam a implorat publicul să se oprească din aruncat cu bani în el“.
Sculă de băiat, cum spun adepţii acestui gen de muzică. Nu sunt însă lămurit de unde-i vine această poreclă senzaţională de Salam, pentru că odinioară se prezenta Florin Fermecătorul. De ce Salam şi nu Parizer sau Cârnat, Cremvuşte, Caltaboş, Cabanos? Lăsând gluma la o parte, denumirea dată acestui ONG, persoană juridică fără interes patrimonial, este jignitoare pentru Academia Română. Ce au de-a face „nemuritorii“ cu manelele? Eu ştiam că, potrivit legii, nu ai voie să foloseşti termeni consacraţi în denumirea unor SRL-uri. Păi ce, nu mi-aş face şi eu firmă cu „Guvernul României“? Că actualul executiv chiar este un SRL, e o altă problemă. Dar ce ziceţi de firma „Preşedinţia României“ SA? Dar de agenţia de detectivi „Ministerul de Int