Companiile romanesti din industria IT&C pot castiga finantari prin listare, credit bancar sau fuziune, insa principala optiune de dezvoltare pentru companiile romanesti producatoare de software este vanzarea, a declarat presedintele grupului Softwin, Florin Talpes (foto). Acesta apreciaza ca in cinci ani se vor anunta mai multe achizitii decat IPO-uri in acest sector.
Mai multe companii din IT&C-ul romanesc si-au anuntat, anul trecut, intentia de listare, iar operatorul telecom RCS&RDS a incercat fara succes sa intre pe bursa londoneza.
Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, spune ca listarea unei companii romanesti la o bursa din strainatate nu este cea mai buna optiune, ci la Bursa de Valori Bucuresti, pentru ca nu va beneficia de interes din partea presei, iar investitorii nu vor sti prea multe lucruri despre ea. Astfel compania nu va beneficia nici de notorietatea, nici de publicitatea gratuita asigurata de listarea la bursa.
Stere Farmache, presedintele si directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) considera ca sectorul IT&C romanesc este unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei romanesti. Acesta apreciaza ca piata bursiera are capacitatea de a oferi suficiente resurse financiare companiilor pentru a genera un succes de talia comapniei Google.
Larry Page si Sergey Brin, absolventi ai Stanford Uniersity, au pus bazele unei comapnii pe care o inregistreaza in anul 1997, sub numele Google. Andy Bechtolsheim, cofondator al Sun Microsystems, ii finanteaza cu suma de 100.000 de dolari, pentru ca mai tarziu, doua fonduri cu capital de risc, Sequoia Capital si Kleiner Perkins Caufield&Byers sa sporeasca finanatrea cu inca 25 de milioane de dolari.
In august 2004, Google vinde pe piata de capital, prin oferta publica primara initiala (IPO), 19,6 milioane de actiuni, la pretul de 85 de dolari pe actiune, doband