Zeci de mii de pelerini au venit de Rusalii pe platoul dintre vârfurile Şumuleul Mic şi Şumuleul Mare. Sursa: Adrian Moise
1 /.
Zeci de mii de credincioşi romano-catolici au participat sâmbătă la pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, considerat cel mai mare din Europa centrală şi de sud-est. Pelerinii, veniţi din toate colţurile lumii, s-au închinat întâi la statuia Fecioarei Maria din Biserica Franciscană de la Şumuleu, după care procesiunea a pornit către altarul de la capela „Salvador“, punctul terminus al pelerinajului.
O parte dintre pelerini au rămas şi ieri la Şumuleu pentru a participa la slujba din Duminica Rusaliilor.
De veghe la capela Sfântului Anton
Mulţi pelerini au ajuns la Şumuleu, aşa cum cere tradiţia, cu o seară înainte de ziua pelerinajului. O parte dintre aceştia au făcut de veghe cu torţe la capela Sfântului Anton de pe Vârful Şumuleul Mic, alţii s-au adăpostit prin şurile localnicilor ori şi-au instalat corturile chiar pe platou.
Câţiva dintre pelerini, printre care şi un cercetaş de 16 ani din Odorheiul Secuiesc, Csutak Odon, au venit pe jos până la Şumuleu. „Am mers o zi întreagă pe jos şi nici nu am reuşit să dorm, a fost foarte frig“, mărturiseşte tânărul, care vine pentru a treia oară în pelerinaj, dar prima oară pe jos.
Marea majoritate a pelerinilor a început să vină la Şumuleu sâmbătă de pe la ora nouă dimineaţă, toate cărările muntelui fiind pline de oameni. Unii pelerini au venit tocmai din Noua Zeelandă şi Canada.
Traseul Mântuitorului, refăcut de pelerini
În jurul orei 11.00, din Biserica Franciscană a fost scos steagul sfânt al Şumuleului, „Labarumul“, purtătorul drapelului fiind cel mai merituos elev al Colegiului Romano- Catolic „Segito Maria“, din Miercurea-Ciuc. Acela a fost momentul când procesiunea, în frunte cu