Manifestarile rasiste impotriva romanilor s-au intensificat atat in Italia, cat si in Spania, tari in care se afla mari comunitati de muncitori proveniti din tara noastra. "Cainii si romanii nu au ce cauta in magazinul meu", a scris un patron din Mallorca (Spania) pe un afis pe care l-a lipit la intrarea in unitatea comerciala. La cererea politiei si a localnicilor, afisul – inscriptionat pe fundal rosu, galben si albastru, culorile tricolorului romanesc – a fost scos. Patroana magazinului a motivat lipirea afisului prin aceea ca romanii ii fura din produse. Incidentul din Spania a determinat-o pe Corina Cretu, europarlamentar, sa ceara sprijnul Parlamentului European pentru stoparea acestui tip de manifestari rasiste. Cretu a apreciat ca Parlamentul si Guvernul de la Bucuresti ar trebui sa organizeze sedinte extraordinare pentru a gasi solutii de imbunatatire a imaginii Romaniei, astfel incat muncitorii cinstiti si seriosi sa nu mai cada victime ale prejudecatilor fata de ei, existente in Italia si in Spania.
O alta nemultumire comuna a politicienilor si a reprezentantilor societatii civile autohtoni vizeaza declaratiile antiromanesti cu tente xenofobe, rasiste si fasciste, emise de noii guvernanti ai Italiei, care au propus atat "filtrarea" fluxurilor de imigranti proveniti din Romania, cat si reintroducerea vizelor sau fixarea unui plafon de subzistenta pentru fiecare roman, de 900 de euro pe luna. Degradarea imaginii romanilor care traiesc in tarile europene ii preocupa si pe jurnalistii romani din Europa. Asociatia acestora, recent infiintata, isi propune nu numai buna informare a imigrantilor romani, ci si imbunatatirea imaginii Romaniei.
Manifestarile rasiste impotriva romanilor s-au intensificat atat in Italia, cat si in Spania, tari in care se afla mari comunitati de muncitori proveniti din tara noastra. "Cainii si romanii nu au ce cau