Subventiile europene sunt un drept, nu o pomana. Daca nu ajung banii in conturile tuturor fermierilor, pana la termenul limita de 30 iunie, singura solutie este de a da in judecata Ministerul Agriculturii si Ministerul Economiei si Finantelor. Declaratiile au fost facute exclusiv pentru HotNews.ro de Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania.
In opinia sa, mai exista o sansa ca subventiile sa fie salvate: daca premierul "va asculta solicitarile agricultorilor si va solicita Ministerului economiei si Finantelor (MEF) sa deblocheze banii". Aceasta deoarece reprezentantii agricultorilor considera ca Finantele sunt responsabile de intarzierea platilor.
Circuitul banilor pentru plati directe
Potrivit regulamentelor europene, cele 400 de milioane de euro trebuie platite mai intai din bugetul de stat, urmand sa fie rambursati de catre Comisia Europeana. Suma este prevazuta in bugetul Ministerului Agriculturii.
Dan Gherghelas, directorul general al Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura a explicat ca, periodic, APIA solicita o anumita suma Ministerului Agriculturii, care, la randul sau, face o solicitare Ministerului Finantelor Publice. Acesta din urma trebuie sa vireze banii Ministerului Agriculturii si, de acolo, in conturile Agentiei de Plati care ii transfera fermierilor. Gherghelas a spus ca, pana in prezent, MEF nu a intarziat sa vireze fondurile solicitate.
Indatorati la banci
Viorel Matei spune ca multi fermieri au facut credite bancare pentru 70% din valoarea subventiei care li se cuvine, pentru o perioada de 2-3 luni, teoretic - pana la primirea subventiei. "Acestia trebuie sa plateasca dobanzi de 12-13% si acum, in plus, penalizari din cauza intarzierii banilor", spune reprezentantul agricultorilor. "Oficialii au mintit de fiecare data in privinta dat