Cele mai mari bonusuri de exit le primesc presedintii de banca si partenerii fimelor de audit si consultanta financiara.
"Un partener care pleaca din una dintre companiile din Big Four (PricewaterhouseCoopers, Deloitte, KPMG, Ernst & Young - n.r.) poate incasa sub forma bonusului de exit un milion de euro. In acest caz, exitul se calculeaza ca un multiplu a ceea ce ar fi trebuit sa incaseze partenerul in 2- 3 ani", spune Iulian Patrascanu, avocat specializat in negocierea contractelor de management.
Si presedintii de banca pot incasa bonusuri de exit consistente. Spre exemplu, Nicolae Danila, care si-a dat demisia din functia de presedinte executiv al BCR la sfarsitul anului trecut, a plecat de la conducerea celei mai mari banci de pe piata cu un pachet compensatoriu substantial, care, potrivit unor surse de pe piata s-ar fi situat in jurul a 3-4 mil. euro.
Exit-urile pot fi initiate atat de companie, cat si de manageri, care isi schimba jobul din proprie initiativa. O firma poate decide sa renunte la serviciile unuia dintre sefii sai in cazul unei restructurari sau al unei preluari. La restrcuturare, managerii primesc cele mai mici bonusuri de exit, de 2 - 3 salarii, in timp ce exit-ul dupa o preluare ajunge si la 6 - 8 salarii.
Iulian Patrascanu a lucrat la mai bine de 30 de contracte de management si doar in doua dintre cazuri a fost de partea managerului, in restul situatiilor lucrand pentru companie.
Cat priveste bonusul de exit, in contract acesta nu apare sub forma unei sume exacte, ci ca multiplu salarial. Cel mai mare bonus pe care l-a intalnit Patrascanu, solicitat de un manager de vanzari, a fost de 99 de salarii. "In cele din urma, managerul respectiv, care avea un salariu de aproximativ 2.000 de euro, a primit 12 salarii ca exit bonus, adica 24.000 de euro", explica Patrascanu, care este managing partner al Fine