COSMETIZARE Substanţele chimice le fac să crească în ritm rapid, dar roşiile coapte forţat nu au niciun gust Un aliment important pentru sporirea rezistenţei organismului este roşia.
COSMETIZARE Substanţele chimice le fac să crească în ritm rapid, dar roşiile coapte forţat nu au niciun gust
Un aliment important pentru sporirea rezistenţei organismului este roşia. Tratarea cu diverse chimicale o transformă într-o legumă fără calităţi nutritive.
Tehnologiile de cultivare a legumelor şi fructelor s-au modernizat în ultimii ani, din dorinţa producătorilor de a scoate recolte-record. Tratate, roadele pământului capătă un aspect cu mult îmbunătăţit, dar consumul acestor produse fără valoare nu le oferă cumpărătorilor nicio satisfacţie.
Printre roadele pământului care sunt supuse "cosmetizărilor" se numără şi roşia. În ultimii ani, piaţa românească este dominată de roşii din import sau chiar de soiuri cultivate la noi, dar importate de peste hotare. Aceste roade arată bine şi lasă impresia că pârâie de sănătate. Realitatea este, însă, cu totul alta.
Gustul "lemnos"
Ţările dezvoltate, cu mare tradiţie în cultivarea tomatelor şi cu disponibilităţi mari pentru export, printre care se numără Turcia, Spania şi Italia, au investit sume mari în programe de cercetare destinate ameliorării acestei specii.
Printre criteriile de selecţie a materialului genetic, alături de parametrii de productivitate au stat şi parametri calitativi, în special cei legaţi de aspectul fructelor şi rezistenţa lor la transport şi păstrare.
Aceste aspecte calitative, în termeni ştiinţifici, se leagă de fermitatea şi consistenţa fructelor, care e determinată de conţinutul în proteine, aminoacizi, substanţe pectice, celuloză şi hemiceluloză. "Este uşor de înţeles de ce unele soiuri de tomate, chiar dacă sunt cultivate la noi, sunt la fel de bogate