Un nou motor de căutare îţi va răspunde la întrebări propriu-zise, fără a se limita la cuvinte-cheie
Powerset foloseşte Wikipedia ca un studiu de caz pentru a arăta noua tehnologie de căutare
Compania Powerset şi-a dezvăluit, la sfârşitul săptămânii trecute, noile unelte de căutare pe site-ul Wikipedia, noutatea fiind folosirea de fraze şi întrebări convenţionale, în locul binecunoscutelor cuvinte-cheie, făcând astfel primii paşi în intrarea pe piaţa motoarelor de căutare dominată de Google, anunţă Reuters. De exemplu, un utilizator care vrea să afle câte soţii a avut Regele Henry al VIII-lea (şase sau două, în funcţie de definiţia căsătoriei) poate afla răspunsul cu ajutorul noului serviciu Powerset, la adresa http://tinyurl.com/5qpcr9/, întrebând pur şi simplu motorul de căutare „câte soţii a avut Regele Henry al VIII-lea“ .
Compania cu sediul în San Francisco doreşte să depăşească actuala generaţie de servicii de căutare pe internet care se bazează pe folosirea de cuvinte-cheie, precum Google Inc, Yahoo Inc sau IAC InterActiveCorp’s Ask. com. „O dată cu dezvoltarea noii tehnologii, Wikipedia devine un microcosmos al celei mai folositoare părţi a internetului“, declară Greg Sterling, analist Internet în cadrul Sterling Market Intelligence.
În timp ce este încă departe de a oferi utilizatorilor posibilitatea de a căuta pe întregul „www“, Powerset foloseşte Wikipedia ca un studiu de caz, arătându-le internauţilor cum poate fi folosită noua tehnologie de căutare cu ajutorul unui limbaj natural, bazat pe întrebari concrete. Potrivit oficialilor companiei, în timp Powerset doreşte să încheie parteneriate şi cu alte site-uri care îşi pot organiza informaţiile într-o formă „întrebare/răspuns“, informaţii ce pot fi „citite“ şi de noile tehnici de căutare. Printre aceste site-uri s-ar putea număra CIA Factbook sau clone inspirate de enciclope