Eroii din autospeciala roşie salvează vieţi de oameni şi pisici folosind echipamente învechite, în schimbul unui salariu de 1.200 de lei pe lună.
Apă în furtun, curaj şi disciplină de armată. Sunt trei lucruri care nu trebuie să le lipsească celor care-şi fac o meserie din a pune apă pe foc. Pompierii se luptă deopotrivă cu flăcările şi cu pisicile cocoţate în copaci. Chiar dacă salvează vieţi după aceleaşi reguli, „eroii anonimi“ n-au echipamente dotate la standarde europene şi nici nu câştigă cât omologii lor din Franţa sau Germania.
Pompier de Bucureşti se poate face orice tânăr până în 35 de ani, care a absolvit liceul. După examen şi stagiul de pregătire, care durează două luni, pompierul poate începe viaţa pe autospeciala roşie.
Pentru un incendiu de proporţii medii, într-un apartament de bloc, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) mobilizează trei autospeciale, o maşină de descarcerare, o scară mobilă şi o Salvare. Astfel, peste 30 de persoane intervin la o asemenea acţiune, ceea ce impune un cost foarte mare al serviciilor.
„Nu pot să mă joc cu economiile când e vorba de vieţile oamenilor“, declară gen. Aurel Udor, şeful ISU, unitatea „Dealu Spirii“. „Niciodată nu ştii la ce să te aştepţi, suntem chemaţi pentru incendii uşoare, dar noi trebuie să fim pregătiţi pentru tot ce e mai rău. Focurile se extind foarte repede şi nu avem voie să fim luaţi pe nepregătite de asemenea situaţii“, completează generalul Udor.
Din cauza standardelor impuse de Uniunea Europeană, costurile vor deveni din ce în ce mai mari. Clădirile tot mai înalte din Bucureşti impun modernizarea echipamentelor, dar şi un alt nivel de pregătire a pompierilor.
Încă 1.200 de maşini
Maşinile pompierilor din România au, de cele mai multe ori, peste zece ani de uzură. De aceea, deplasarea la locul ince