» Un tren accelerat a deraiat pe ruta Iasi-Bucuresti, aproape de halta Valea Calugareasca. O eleva de liceu a murit pe loc. In aceeasi zi, aproape la aceeasi ora, un avion utilitar s-a prabusit in judetul Calarasi. Copilotul a murit.
» Un macaz a cedat, desi acesta fusese verificat cu doar cateva zile in urma. Ipotezele: defectiune, eroare umana sau "mana criminala" a hotilor de fier.
Locomotiva si primele patru vagoane ale trenului accelerat 1661, care venea de la Iasi la Bucuresti, au deraiat sambata dupa-amiaza, la ora 16.55, in apropierea haltei Valea Calugareasca, dupa ce macazul peste care au trecut a cedat. O tanara de 17 ani, eleva de liceu in Focsani, a decedat pe loc, in momentul in care o bucata de sina a strapuns podeaua primului vagon al garniturii de tren. Conform unor surse din Autoritatea Feroviara Romana (AFER), care investigheaza cazul alaturi de procurori din Prahova, "sina care a strapus podeaua ar fi lovit o oglinda sau un geam, care a cazut si a lovit-o pe fata in zona capului". Fata, al carei tata este chiar un angajat al CFR, a murit pe loc. Alte patru victime, toate din Iasi, au fost ranite in accident: Florin Lungu (50 de ani) – lovit la cap si cu clavicula fracturata, Maria Butunoi (38 de ani) – lovita la fata, Marian Plesca (22 de ani) – lovit la coloana vertebrala si cu nasul spart, plus Catalin Ciobanu (21 de ani), ranit usor, care a refuzat internarea. Ceilalti calatori aflati in tren – in jur de 130 – au fost preluati de o garnitura suplimentara dupa doua ore si jumatate de la producerea accidentului.
Coincidenta a facut ca, in dimineata aceleiasi zile, fostul tren regal sa treaca in sens invers, dinspre Bucuresti spre Iasi, exact prin acelasi loc. Trenul de epoca transporta aproximativ 50 de scriitori, in cadrul campaniei pro-lectura "Scriitori pe Calea Regala", organizata de Uniunea Scriitorilor