În primul trimestru al anului economia românească a crescut cu 7,5% faţă de perioada similară a lui 2007, fiind cel mai ridicat ritm de apreciere aferent primelor trei luni din 1990 până astăzi. Mai mult decât atât, produsul intern brut (PIB) pe care l-a făcut România de la începutul anului până în martie inclusiv este la nivelul PIB-ului pe tot anul 2000, după cum a declarat ieri Varujan Vosganian, ministrul Finanţelor şi Economiei.
Unul dintre cei mai importanţi factori de creştere a fost, aşa cum ne-a obişnuit de vreo trei ani încoace, piaţa construcţiilor. Acest sector a crescut cu 32% faţă de perioada similară a anului trecut - aproape de cinci ori mai mult decât aprecierea sectorului de servicii. De altfel, construcţiile au depăşit anul trecut pentru prima dată agricultura ca pondere în PIB.
Vosganian a ţinut să sublinieze că presiunea pusă pe bugetul de stat de strategia de mărire a punctului de pensie, considerată de unii analişti ca uşor hazardată şi care nu ţine cont şi de bugetele pe anii viitori, nu a afectat investiţiile guvernului. În primul trimestru, acestea au ajuns la 1,4 miliarde lei de la 450 de milioane de lei în perioada similară de anul trecut, după cum a declarat el. În ceea ce priveşte situaţia creditelor populaţiei, semnalele sunt mai puţin bune pentru BNR şi mai bune pentru minister.
În primele trei luni, creditele gospodăriilor au crescut cu 70% în termeni reali, în timp ce economiile populaţiei au crescut sub acest nivel, cu 45% faţă de primul trimestru din 2007. În timp ce Banca Naţională a forţat băncile să mărească dobânzile la credite pentru a tempera consumul şi a reduce inflaţia, un consum mai mare din partea populaţiei se reflectă pozitiv în creşterea economiei.(V.R.)
În primul trimestru al anului economia românească a crescut cu 7,5% faţă de perioada similară a lui 2007, fiind cel mai ridicat ritm d