SCĂDERE În ciuda aprecierii barilului de ţiţei, redevenţele plătite de Petrom s-au diminuat Când s-a făcut evaluarea Petrom pentru privatizare, cine îşi imagina că preţul
SCĂDERE În ciuda aprecierii barilului de ţiţei, redevenţele plătite de Petrom s-au diminuat
Când s-a făcut evaluarea Petrom pentru privatizare, cine îşi imagina că preţul ţiţeiului ar putea ajunge la 200 de dolari? Grupul austriac OMV are toate motivele să fie mulţumit, dar statul român?
Cea mai mare companie petrolieră românească, Petrom, a anunţat săptămâna trecută un profit net de 977 milioane de lei în primele trei luni, cu 156% mai mare decât cel obţinut în perioada similară a anului trecut.
Primul trimestru al anului este perioada în care barilul de petrol şi-a consolidat cotaţia internaţională la un nivel de peste 100 de dolari.
La sfârşitul săptămânii trecute, ţiţeiul a ajuns la cotaţia-record de 126 de dolari (petrolul Brent) pe baril şi practic nimeni nu se mai gândeşte că vor reveni vremurile ţiţeiului ieftin. În niciun caz atât de ieftin cât a fost luat în calcul atunci când s-a făcut evaluarea Petrom, în vederea privatizării cu grupul austriac OMV, 22 dolari pe baril.
Din contră, analiştii văd posibil, în viitorul apropiat, un baril de 200 de dolari! Ca una din ultimele ţări din Europa care mai are resurse de petrol, România ar trebui să aibă un avantaj consistent atunci când "aurul negru" devine tot mai preţios.
Profit din producţie de 1 miliard de lei
Petrolul extras de Petrom, circa 4,5 milioane tone pe an, este vândut de companie rafinăriilor proprii la un preţ ce are ca referinţă cotaţiile internaţionale Urals, ceva mai mici decât cotaţia Brent, dar suficiente cât să îi asigure companiei Petrom o marjă semnificativă de profit.
În ultimul raport al Petrom, pe trimestrul întâi al anului, se arată că divizia de Explor