Chinezii au reuşit să găsească o soluţie la criza alimentelor, cu toate că aceasta este destul de scumpă. Se iau seminţe, se aşează cu grijă într-o navetă spaţială, se trimit în spaţiu unde sunt lăsate să orbiteze timp de două săptămâni în jurul Pământului. După întoarcerea pe pământ, seminţele “plimbăreţe” sunt plantate în sere şi produc legume uriaşe. Chinezii au obţinut astfel roşii care cântăresc 9,5 kilograme, dovleci de 95 de kilograme, pepeni uriaşi şi ardei iuţi care ating până şi 23 de centimetri în lungime, informează publicaţia britanică The Daily Mail. Experimentul, făcut la Academia de Ştiinţe ale Agriculturii din Guandong, a relevat, potrivit cercetătorilor, şi faptul că legumele astfel obţinute conţin mai multe substanţe nutritive decât rudele lor care nu au părăsit Pământul. Chinezii fac experimente cu legumele “spaţiale” încă din anii ’80, şi încă de la primele experimente au declarat că, în condiţii de gravitaţie zero, pot fi crescute plante precum orezul şi grâul, care dau recolte foarte mari astfel. Şi roşiile şi ardeii dau recolte cu până la 20 la sută mai mult decât în mod normal.
Cea mai recentă “tranşă” de seminţe spaţiale, 2.000 la număr, a fost trimisă pe orbită în 2006, cu ajutorul satelitului Shijian. După ce au fost cultivate, cele mai productive plante au fost selectate pentru înmulţire. S-a ajuns la castraveţi de 60 de centimetri lungime şi vinete de 6,3 kilograme. China susţine că a vândut deja câteva din legumele uriaşe în Japonia, Tailanda şi Singapore, iar agricultorii europeni şi-au arătta şi ei interesul.
FĂRĂ EFECTE NOCIVE
Cercetătorul Lo Zhigang a explicat că “agricultura convenţională s-a dezvoltat la maximum, însă populaţia în creştere are nevoie de mult mai mult. Seminţele spaţiale ne oferă oportunitatea de a creşte fructe şi legume mai mari şi mai repede“. El a admis însă că, deocamdată, nimeni nu-şi expl