Există foarte multe posturi pentru cei care au ceva vechime. Sursa: EVZ
Ofertele în domeniul ingineriei au crescut faţă de anul trecut cu 40%-50%, potrivit www.bestjobs.ro. Angajări se fac în toată ţara. După Bucureşti (unde sunt 50% dintre locurile de muncă), urmează Timişoara (17,3%), Cluj- Napoca (14,1%) şi Braşov (13,4%). Pe www.bestjobs.ro (pe 7 mai) erau postate 1.364 de joburi, pe site-ul www.ejobs.ro - 1.970, iar pe www.myjob.ro - 967 de slujbe. Se caută inginerii chimişti, mecanici, precum şi cei specializaţi în IT, dar cele mai multe oferte sunt pentru constructori.
Cerinţe de bază: logică şi creativitate
Head-hunterul George Butunoiu spune că, pentru a ocupa un post de inginer, la ora actuală, este suficient să cunoşti foarte bine meseria. Pe lângă această cerinţă obligatorie, este bine ca un inginer să fie creativ, capabil să găsească soluţii inovatoare. „Este important să-şi dorească să se dezvolte şi să cunoască o limbă străină. În plus, un şef de proiect trebuie să aibă şi abilităţi de lider, să aibă capacitatea de a gestiona proiectele şi să respecte termenele-limită“, spune Camelia Tătărău, HR development manager al Trapec.
Un inginer bun câştigă 2.000 €
Un inginer trebuie să fie foarte responsabil. „Orice greşeală în calcule poate produce de la pagube minore până la dezastre“, explică dr. ing. Teodor Teretean, membru al Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii. Pe lângă asta, el trebuie să aibă înclinaţie şi har. „Mai este recomandat să poată lucra atât de unul singur, cât şi în echipă, să fie serios în meserie, dar să aibă şi simţul umorului“, mai spune Teodor Teretean.
George Butunoiu spune că un tânăr inginer primeşte o leafă de 400 de euro/lună, iar unul cu ceva experienţă ia 500 de euro/lună. În funcţie de calităţi poate lua 2.000 de euro sau mai mult.
UNDE S