PREMISE Analiştii din piaţa de capital mizează pe revenirea pieţelor internaţionale, dar şi pe evoluţia indicatorilor macroeconomici Pentru cele mai lichide zece companii de pe piaţa
PREMISE Analiştii din piaţa de capital mizează pe revenirea pieţelor internaţionale, dar şi pe evoluţia indicatorilor macroeconomici
Pentru cele mai lichide zece companii de pe piaţa principală de la Bucureşti, primele patru luni din anul bursier 2008 au însemnat o depreciere medie de 29%.
Societăţile incluse în categoria "blue-chips" nu au resimţit, în egală măsură, corecţiile care au afectat în ansamblu bursa românească în contextul crizei creditelor subprime. În plus, în mod paradoxal, indicii pieţelor în care se vorbeşte despre recesiune nu au înregistrat nici pe departe corecţiile care au afectat indicii pieţei de la Bucureşti. "Dacă urmărim evoluţia indicilor BVB în comparaţie cu indicii care dau tonul pe plan mondial (DJIA şi S&P în SUA sau indicii europeni), observăm o serie de discrepanţe", subliniază Paul Brendea, analist în cadrul Prime Transaction.
Marii perdanţi şi cauzele scăderilor
Situaţia este, însă, justificabilă. "Fazele prelungite de scădere sunt presărate cu mai multe perioade scurte în care logica nu se mai regăseşte, când se vinde fără motive întemeiate, din frică sau din spirit de turmă. Este un tip de comportament care intră în sfera normalului, însă pe piaţa noastră, o piaţă mică, în care investitorii autohtoni au o pondere redusă, acest tip de comportamente are efecte mai vizibile", explică Brendea.
Cele mai mari deprecieri din seria companiilor lichide au revenit, în ordine, acţiunilor SSIF Broker (BRK), care au pierdut în primele patru luni, peste 67%, acţiunilor Biofarm (BIO), cu o depreciere de 60%, Impact (IMP), cu un minus de 57,8%, şi Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC), cu o coborâre de peste 45%.
În