SUA ● Spitalele încep să pună accent pe nutriţie
Mai multe spitale din Statele Unite încearcă să contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, educîndu-şi pacienţii să se hrănească organic, sănătos.
SUA ● Spitalele încep să pună accent pe nutriţie
Mai multe spitale din Statele Unite încearcă să contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, educîndu-şi pacienţii să se hrănească organic, sănătos.
Mîncarea de spital are o reputaţie proastă oriunde în lume şi, de cele mai multe ori, această reputaţie este pe deplin meritată. Însă americanii fac paşi importanţi pentru a schimba situaţia. Astfel că tot mai multe spitale introduc în dieta bolnavilor alimente organice, sănătoase. Însă sînt centre medicale care fac chiar mai mult de atît.
EDUCAŢIE. De exemplu, Henry Ford Health System a deschis, în februarie, un spital cu centru de sănătate în West Bloomfield. Ceea ce face acest loc special este programul culinar. "Starea de bine a organismului începe cu mîncarea. În trecut, mîncarea era medicament. Vrem să readucem în actualitate această idee şi, prin mîncare sănătoasă, organică, să-i ajutăm pe pacienţi să se vindece şi să se recupereze mai repede", a declarat Gerard van Grinsven, preşedinte director executiv al spitalului, citat de presa de peste Ocean. Pacienţilor li se oferă mîncare organică preparată de cei mai buni bucătari din zonă, din ingrediente provenite de la ferme organice certificate. Însă, pe lîngă alimentaţia sănătoasă, pacienţii primesc atît lecţii de nutriţie sănătoasă, organică, cît şi de gătit. Nu este lăsat de-o parte nici sportul. Reprezentanţii spitalului speră că astfel oamenii vor fi stimulaţi să se alimenteze sănătos şi acasă. "Avem o epidemie de obezitate, diabet, presiune a sîngelui mărită, afecţiuni care sînt determinate foarte mult de dietă şi de stilul