Suveranul are o avere estimată la impresionanta sumă de 500 de milioane de dolari. Sursa: Administraţia PrezidenţialăSursa: Administraţia PrezidenţialăSursa: Administraţia Prezidenţială
1 /.
Aflat pentru o zi în Kuweit, aliat strategic al Statelor Unite, preşedintele Traian Băsescu a tatonat ieri terenul potenţialelor investiţii în România ale arabilor, care stau pe 10% din zăcămintele de ţiţei ale lumii.
Sumele importante, de ordinul miliardelor de dolari, pe care kuweitienii le investesc anual în SUA şi în ţările UE, problemele din Golf şi reconstrucţia Irakului, în care este implicată şi România, au fost câteva dintre subiectele abordate de Băsescu în întâlnirea cu şeicul Sabah al-Ahmed al-Jaber al- Sabah, emirul Kuweitului, încadrat de americani în topul celor mai importanţi oameni ai lumii.
Şeicul a avut relaţii diplomatice cu România încă de pe vremea comunismului, fiind ministru de externe la momentul vizitelor lui Nicolae Ceauşescu din 1976 şi 1982. Emirul l-a primit cu fast pe Băsescu încă de la aeroportul oficial din Kuweit City, unde preşedintele a ajuns în jurul prânzului, oră la care islamicii încă se rugau în anticamere. Întâmpinat cu flori de două fetiţe îmbră- cate în costume tradiţionale, pre- şedintele a fost salutat de garda de onoare, de guvern, după care, urcat într-o limuzină Rolls Royce, a fost escortat de peste 20 de maşini la fastuosul Palat „Bayan“, o oază de verdeaţă în deşertul kuweitian.
Şeicul Sabah al-Sabah, în clasamentul „Forbes“
În vârstă de 79 de ani, şeicul Sabah al-Sabah a preluat frâiele Kuweitului în 2006. A fost însă mâna forte a emiratului cu mult înainte să devină şeic, din poziţia de premier. Ca fost ministru de externe timp de 40 de ani, are legături strânse cu liderii marilor puteri şi, în special, cu George W. Bush, care a găsit în Kuweit un aliat în 20