Primul pas către un robot chirurgical care să opereze singur, fără a fi comandat de om, a fost făcut de cercetătorii de la Universitatea Duke (Carolina de Nord). Aceştia au conceput un robot care „vede singur”, obţinând imagini tridimensionale prin ultrasunete, pe care le transmite în timp real unui computer. Apoi, acesta din urmă poate decide cu maximă rapiditate, aşa cum se cere unui chirurg experimentat, „ce-i de făcut”. Desigur că, în acest stadiu al cercetărilor, nu i s-a permis robotului să opereze în viu vreun pacient uman. Totuşi, el a reuşit să introducă cu succes catetere în nişte vase de sânge artificiale sau să efectueze biopsii, ceea ce presupune inserarea cu maximă precizie a unui ac, pentru extragerea unei porţiuni de ţesut.
„Credem că aceasta este prima demonstraţie a conceptului acestei abordări. Dat fiind faptul că am obţinut aceste rezultate preliminare cu un robot şi cu un program de inteligenţă artificială rudimentare, tehnologia va avansa până în punctul în care – fără ghidarea din partea doctorului – roboţii vor putea opera oameni”, a declarat pentru Livescience.com un membru al echipei care a creat maşinăria. Ideea unui robot chirurgical inteligent bântuie comunitatea ştiinţifică de decenii. Autorul de science fiction Philip K. Dick a anticipat crearea unei mâini chirurgicale robotice care să se poată detaşa de corpul medicului. (B.M.)
Primul pas către un robot chirurgical care să opereze singur, fără a fi comandat de om, a fost făcut de cercetătorii de la Universitatea Duke (Carolina de Nord). Aceştia au conceput un robot care „vede singur”, obţinând imagini tridimensionale prin ultrasunete, pe care le transmite în timp real unui computer. Apoi, acesta din urmă poate decide cu maximă rapiditate, aşa cum se cere unui chirurg experimentat, „ce-i de făcut”. Desigur că, în acest stadiu al cercetărilor, nu i s-a permis robotului să