Acrilamida este o substanţă care se găseşte în cartofii prăjiţi, în unele prăjituri, în chipsuri şi în cafea (în cantităţi mai mici). Consumul unor cantităţi ridicate din aceste alimente face ca aportul de acrilamidă din corp să crească, iar odată cu el şi riscul apariţiei cancerului de rinichi.
Această descoperire a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea Maastricht din Olanda. Cercetătorii au început studiile asupra afectelor acrilamidei în 1994. Descoperirile lor au fost puse cap la cap cu cele ale cercetătorilor suedezi, care au anunţat că această substanţă se găseşte în mâncarea fast-foo.Studiul olandezilor s-a bazat pe observarea evoluţiei a 120.000 de bărbaţi şi femei, cu vârste cuprinse între 55 şi 69 de ani, timp de 13 ani. Cercetătorii cunoşteau obiceiurile alimentare ale tuturor voluntarilor.
Astfel, s-a observat că voluntarii, care consumau 41 de micrograme de acrilamină pe zi (cea mai mare cantitate), erau cu 59% mai predispuşi la a face cancer renal. S-a mai observat că fumătorii erau mult mai afectaţi. La fiecare 10 micrograme în plus de acrilamidă consumate zilnic, riscul de cancer creşte cu 10%. Cercetătorii au declarat că oamenii moderni „uită” să mai consume fructe şi legume. Acestea sunt cheia spre o viaţă cât mai lungă şi sănătoasă. (Ş.C.)
Acrilamida este o substanţă care se găseşte în cartofii prăjiţi, în unele prăjituri, în chipsuri şi în cafea (în cantităţi mai mici). Consumul unor cantităţi ridicate din aceste alimente face ca aportul de acrilamidă din corp să crească, iar odată cu el şi riscul apariţiei cancerului de rinichi.
Această descoperire a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea Maastricht din Olanda. Cercetătorii au început studiile asupra afectelor acrilamidei în 1994. Descoperirile lor au fost puse cap la cap cu cele ale cercetătorilor suedezi, care au anunţat că această substanţă se găse