Un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, cu o energie mai mica decat cea eliberata zilele acestea in China, ar omori 450.000 de bucuresteni, daca s-ar produce noaptea, in jurul orei 21. Estimarile specialistilor de la Institutul de Cercetare in Constructii (INCERC) arata ca numarul victimelor ar fi cu 46 la suta mai mic pe timpul zilei, numai ca ziua ar fi mai multi copii in scoli si gradinite, iar multe din unitatile de invatamant nu sunt consolidate.
In scenariul in care cutremurul ar avea loc noaptea, din cele 450.000 de victime, 6.500 de oameni vor muri sigur striviti sub daramaturi deoarece locuiesc in 1.000 de cladiri care se incadreaza la „colaps total sau partial”, amplasate, de regula, in centrul istoric al orasului.
Zeci de mii de oameni vor muri cu zile din cauza dificultatilor de a fi ajutati la timp de echipele de interventie. Groaza cea mai mare va fi traita de cei 30.000 de raniti si de cei 95.000 de bucuresteni care vor ramane captivi in cladiri, asteptand sa fie salvati. Ambulanta a devenit aproape ineficienta in conditiile actuale de trafic, iar anual in Bucuresti mor peste 2.300 de persoane in perioada dintre apel si sosirea salvarii.Expertii INCERC mai avertizeaza ca numarul final al pierderilor de vieti va fi mult mai ridicat, ca urmare a aglomerarii cu raniti si a avarierii spitalelor.
Specialistii spun ca, in cazul unui nou cutremur serios, problema locuitorilor Capitalei nu ar fi cele 23.000 de cladiri de locuit care vor fi avariate, ci prabusirea a 25 de spitale si alte unitati sanitare (dintre care vreo opt de urgenta).
Gandul Un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, cu o energie mai mica decat cea eliberata zilele acestea in China, ar omori 450.000 de bucuresteni, daca s-ar produce noaptea, in jurul orei 21. Estimarile specialistilor de la Institutul de Cercetare in C