Oamenii se îmbolnăvesc grav de la ierbicidele şi insecticidele folosite în agricultură pentru înlăturarea dăunătorilor Pesticidele folosite de fermieri pătrund în alimentele pe care le
Oamenii se îmbolnăvesc grav de la ierbicidele şi insecticidele folosite în agricultură pentru înlăturarea dăunătorilor
Pesticidele folosite de fermieri pătrund în alimentele pe care le consumăm! Americanii au descoperit că ierbicidul numit atrazină "feminizează" bărbaţii.
Despre atrazină se ştia deja că provoacă anomalii sexuale la broaşte şi peşti. Cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco (UCSF) au descoperit însă şi că aceasta alterează semnalele hormonale în celulele umane, relevă "Science Daily". Atrazina este al doilea cel mai folosit ierbicid în agricultura din SUA.
Cu atrazină sunt tratate culturile mari de porumb şi sorg, dar substanţa e folosită şi de familiile americane în grădini sau pe pajişti. În Europa, atrazina a fost interzisă după ce mai multe studii au relevat că substanţa creează tulburări endocrine la peşti şi amfibii. Studiul UCSF este primul care leagă atrazina în mod direct de efectele asupra celulelor umane.
Femeile, cele mai afectate
În studii asupra celulelor placentare crescute în cultură, cercetătorii americani au descoperit că atrazina creşte activitatea genei asociată cu greutatea anormală a bebeluşilor la naştere. O a doua genă cu activitate sporită de atrazină a fost semnalată în cazul femeilor care suferă de o inexplicabilă infertilitate.
În cursul analizelor genetice, oamenii de ştiinţă au observat că atrazina activează preferenţial o clasă de receptori din nucleul celulelor. Primul receptor, SF-1, reglează producţia de enzime implicate în sintetizarea steroizilor din corp şi în dezvoltarea multor ţesuturi endocrine. Una dintre aceste enzime, cunoscută sub denumirea de Aromatază, joac