Reprezentanţii PDL au cele mai mari şanse de a rămâne la conducerea judeţului Alba şi a reşedinţei de judeţ. Politicienii din Alba se luptă cu mare prudenţă. Ei se atacă unii pe alţii, dar evită să aducă vorba, în campanie, despre probleme delicate precum Kronospan Sebeş (cel mai mare producător de pal melaminat din România, care a ridicat o fabrică fără autorizaţii de mediu) sau Roşia Montană.
1 /.
În aceste condiţii, cea mai spectaculoasă bătălie electorală din judeţul Alba se dă pentru primăria reşedinţei de judeţ, Alba-Iulia. Lupta se dă între trei candidaţi: Mircea Hava (PDL), Doina Harda (PSD) şi Cosmin Covaciu (PNL). Toate sondajele comandate de partide îl dau pe Mircea Hava, primarul în exerciţiu, câştigător în primul tur de scrutin.
Hava, candidatul-minune
Mircea Hava este unul dintre cei mai cunoscuţi primari din ţară. Este implicat în administraţie din anul 1992, când a obţinut funcţia de viceprimar. Patru ani mai târziu, îşi începea lunga carieră de primar. În general, este apreciat de locuitorii oraşului pentru că dă impresia că se implică şi că e alături de comunitate. Unul dintre proiectele cu care a avut succes, împreună cu comunitatea, a fost cel din vara trecută. Atunci i-a mobilizat pe locuitorii oraşului care au votat masiv în favoarea Cetăţii Alba-Iulia ce a devenit astfel una dintre cele 7 minuni ale României.
Primarul oraşului a fost atacat în mai multe feluri în timpul ultimului mandat. Cele mai concrete atacuri se referă la apropierea de firmele care derulează lucrări în oraş, pe bani publici. Între acestea, firma Elis din Petreşti (judeţul Alba) care a montat pavele în mai multe zone ale oraşului. Dar, cel mai rău, Mircea Hava stă dincolo de cifre şi contracte: Alba-Iulia a rămas mult în urma reşedinţelor de judeţ vecine - Cluj-Napoca, Sibiu şi chiar Deva. Acesta, de altfel, este princip