» Desi veniturile romanilor s-au majorat, cresterea galopanta a preturilor de consum si a tarifelor la utilitati a deteriorat puterea de cumparare.
Veniturile salariale ale romanilor au crescut anul trecut, comparativ cu 2006, cu cel putin 15,2%, totusi perceptia generala a populatiei din mediul urban este ca nivelul de trai a scazut. Sentimentul ca puterea de cumparare s-a alterat este explicat de scumpirea accentuata a alimentelor, combustibililor, serviciilor si utilitatilor incepand din vara anului trecut.
Inflatia anuala s-a mentinut in aprilie la cote inalte, 8,62%, confirmand asteptarile bancii centrale si ale pietei financiare. Totusi, cresterea preturilor de consum a incetinit usor in aprilie, pana la 0,52%, comparativ cu 0,67% in luna anterioara, iar rata anuala a inflatiei a ajuns la 8,62%, nivel apropiat de maximul ultimilor doi ani, atins in martie, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
S-au scumpit in principal alimentele, in frunte cu uleiul, asa cum a lasat sa se inteleaga guvernatorul Mugur Isarescu. Scumpirea uleiului, fructelor, branzeturilor si combustibililor nu a fost compensata de ieftinirea biletelor de avion si a facturilor de telefon.
Preturile marfurilor alimentare au urcat cu 1,05%. Analistii avertizeaza ca, in iunie, scumpirea gazelor ar putea crea un puseu inflationist.
Cum preturile au urcat constant, nu e de mirare ca aproape jumatate dintre romanii care traiesc la oras considera ca se afla intr-o situatie materiala precara in ceea ce priveste raportul dintre veniturile realizate si nevoile de consum. Astfel, 45,5% din romani apreciaza ca veniturile le ajung cel mult pentru satisfacerea strictului necesar, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare a pietei Daedalus Consulting. Totusi 40,1% din oraseni considera ca anul trecut au avut un nivel de trai aproximativ a