Preţurile locuinţelor din blocurile comuniste s-au apropiat deja de un prag maxim. Livrarea noilor ansambluri lasă chiar să se întrevadă eventuale scăderi. Pentru cei care îşi mai permit
Preţurile locuinţelor din blocurile comuniste s-au apropiat deja de un prag maxim. Livrarea noilor ansambluri lasă chiar să se întrevadă eventuale scăderi. Pentru cei care îşi mai permit să aştepte, o achiziţie pe segmentul vechi nu este cea mai bună alegere.
Ella V. Kallai, Chief Economist Alpha Bank Romania: "Este potenţialul cumpărător dispus să aştepte?"
În ciuda preţurilor ridicate, apartamentele vechi reprezintă, în momentul de faţă, o variantă mai accesibilă de achiziţionare a unei case. Totuşi, întrucât o astfel de achiziţie are implicaţii pe termen lung, o serie de aspecte se cer analizate înainte de a lua o decizie.
"Actualmente, stocul de locuinţe din România este de 8,2 milioane de locuinţe. Dintre acestea, locuinţele construite în perioada 2000-2007 sunt 257.000, adică 3,1% din total. Deci locuinţele noi sunt o marfă rară şi, datorită acestui caracter, o marfă scumpă.
Pe de altă parte, decizia de cumpărare a unei locuinţe (nu mă refer la locuinţa achiziţionată în scop investiţional) este cea mai serioasă decizie din viaţa unei persoane. Din mai multe motive. În primul rând, pentru că reprezintă, actualmente, o investiţie ce valorează în jur de 20 de ani de muncă plătită cu salariul mediu net pe economie.
În al doilea rând, investiţia, fiind de o aşa mare valoare, ridică problema constrângerii bugetare pentru majoritatea potenţialilor cumpărători. În al treilea rând, piaţa ipotecară este încă puţin lichidă şi împiedică revânzarea rapidă a unei locuinţe achiziţionate, reducând mobilitatea persoanei active, proprietară a unei locuinţe.
În al patrulea rând, alternativa viabilă a unei locuinţe în proprietate este locuinţa luată