Minciuni. Le auzim la tot pasul si le raspandim cu sau fara voia noastra. Nu ne place sa fim mintiti si, cu toate astea, si noi ii mintim pe altii la randul nostru. De unde vin minciunile si de ce le inventam?
Potrivit psihiatrilor care au facut studii pe mai multe grupuri de gemeni, exista persoane predispuse gentic sa minta si sa insele. Anumite disfunctii cerebrale mai putin obisnuite au fost asociate cu minciuna patologica.
Si mediul inconjurator ii determina pe oameni sa minta. Copiii care provin din familii dezorganizate, au tendinta sa minta mai mult decat cei care au crescut intr-o familie normala. Potrivit psihiatrilor, copiii cu probleme mint pentru a modifica realitatea si a-si face viata mai dulce.
Ce ii determina pe oameni sa minta?
Lacomia - vrem putere, avantaje, bani, admiratie
Teama - de multe ori mintim de frica, de ceea ce ni s-ar putea intampla daca spunem adevarul
Dorinta de a fi acceptati - suntem nevoiti sa facem tot ceea ce trebuie pentru a fi acceptati, sa ne facem placuti si apreciati
Obisnuinta- unii nu pot scoate doua vorbe, daca nu spun si o minciuna
Prostia - unora le este jena sa recunoasca ca nu stiu adevarul si incep sa-si dea cu parerea sau sa inventeze ceva.
Tipuri de minciuni. De ce le spun oamenii?
Sunt doua tipuri de minciuni: “minciuni albe”, care fac foarte putin rau sau chiar deloc, si “minciuni negre”, care, in unele cazuri, se pot termina tragic.
“Arati foarte bine in rochia asta”. Multi dintre noi vor spune ca aceasta este o minciuna nevinovata. Unii o spun pentru a-si mentine relatiile bune cu alte persoane, in timp ce altii o spun doar ca sa nu-si dezamageasca prietenii care asteapta de la ei un anumit raspuns. Oamenii isi invata de mici copii sa minta. Atunci cand primesc un cadou, ii pun sa spuna “M