Numărul familiilor cu cel puţin un membru la muncă în străinătate ar putea ajunge, în următorul an, la 16%. Rata migraţiei ar putea creşte în următoarele 12 luni mai ales în Banat şi în Oltenia. Sursa: Reuters
Numărul românilor care vor să plece la muncă în străinătate va creşte şi în viitorul apropiat. Aproximativ 16% dintre familii au câte un membru care intenţionează să emigreze în următoarele 12 luni. În momentul de faţă, 11,3% dintre gospodării au cel puţin un reprezentant care a plecat din ţară. Sunt însă diferenţe mari de la sat la oraş: dacă în mediul urban sunt doar 8,5% dintre familii cu „experienţă de migraţie“, în mediul rural procentul ajunge la 14,9%.
Datele sunt cuprinse într-un studiu prezentat ieri de reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare Ştiinţifică în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale, la o dezbatere naţională privind migraţia forţei de muncă. Materialul a fost realizat împreună cu specialiştii CURS, în octombrie 2007.
Păcuraru: criza abia începe
În prezent, cele mai mari rate ale migraţiei se înregistrează în Moldova - 18,3%, Banat - 16,8% şi Dobrogea - 15,6%. Rata migraţiei ar putea creşte în următoarele 12 luni în Banat - acolo unde se poate să se dubleze aproape faţă de prezent - şi în Oltenia. În Dobrogea şi în Muntenia, lucrurile vor rămâne constante. Profilul emigrantului din viitorul apropiat se va schimba: deşi cei mai mulţi sunt tot bărbaţi, tendinţa spre migraţie creşte tot mai mult în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani şi al celor cu studii superioare.
Ministrul muncii, Paul Păcuraru, consideră că nu se poate vorbi în prezent despre o criză a forţei de muncă, dar că aceasta s-ar putea declanşa în următorii cinci-şapte ani, atunci când se va vedea efectul deficitului demografic din 1990. O soluţie ar fi, în viziunea sa, o preocupare