În ciuda creşterilor susţinute ale sectorului construcţiilor, acţiunile firmelor din domeniu au scăzut substanţial. Emitenţii rămân însă optimişti şi aşteaptă o revenire până la sfârşitul anului. Sectorul de construcţii din România a crescut anul trecut cu aproximativ 35%, majorarea fiind cea mai mare din UE. De altfel, media din cele 27 de state din UE pe 2007 a fost negativă, înregistrând o scădere de 2,3% faţă de anul precedent, conform datelor Eurostat.
În ciuda creşterilor susţinute ale sectorului construcţiilor, acţiunile firmelor din domeniu au scăzut substanţial. Emitenţii rămân însă optimişti şi aşteaptă o revenire până la sfârşitul anului.
Sectorul de construcţii din România a crescut anul trecut cu aproximativ 35%, majorarea fiind cea mai mare din UE. De altfel, media din cele 27 de state din UE pe 2007 a fost negativă, înregistrând o scădere de 2,3% faţă de anul precedent, conform datelor Eurostat.
Creşterea a continuat şi anul acesta, valoarea lucrărilor din construcţii urcând în primul trimestru, în termeni reali, cu 32,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform Institutului Naţional de Statistică (INS). Însă, acţiunile emitenţilor din sectorul construcţii tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au scăzut puternic, cu până la 50% în cazul dezvoltatorului imobiliar Impact Bucureşti. „Criza internaţională şi rapoartele negative ale marilor bănci de investiţii asupra economiei româneşti au afectat toate titlurile listate la bursă, indiferent de modul în care au evoluat afacerile companiilor“, spune Laurenţiu Floroiu, director de tranzacţionare al EFG Eurobank Securities. Pierderile înregistrate de principalii indici bursieri au fost de circa 30% în primul trimestru al anului, scăderile având aceeaşi amploare şi în cazul societăţilor din domeniu listate la BV