Procurorii DIICOT Constanţa au trimis în judecată nouă cetăţeni turci şi doi sirieni cercetaţi, în lipsă, pentru prejudicierea statului cu 23 de milioane de lei, după ce au obţinut rambursări ilegale de TVA.
Dosarul este disjuns din cazul Fatih Kesser, cetăţeanul turc, de origine kurdă, dat în urmărire generală pentru că a înşelat statul cu peste 80 de milioane de dolari.
Pentru obţinerea rambursărilor, cei 11 cercetaţi ar fi folosit firmele lor din Bucureşti, Constanţa şi Ovidiu şi, prin metoda „suveică“, au facturat mărfuri, crescând în mod fictiv valoarea acestora şi a TVA-ului aferent. Banii i-au obţinut în perioada 1999-2000 de la Administraţia Financiară Ovidiu, ai cărei directori au fost arestaţi şi ulterior eliberaţi.
Potrivit procurorilor DIICOT Constanţa, Fatih Kesser a folosit aceeaşi metodă când a înşelat statul cu peste 80 milioane dolari. Kesser a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 15 ani de închisoare pentru spălare de bani şi ulterior, instanţa supremă a scăzut pedeapsa la 5 ani.
Primul dosar de spălare de bani din România
Cazul Fatih Kesser a intrat în atenţia justiţiei încă din 2000 şi, pentru că a fost vorba despre primul dosar de spălare de bani din România, a fost instrumentat de Parchetul General. Procuror de caz a fost chiar Victor Ponta. „Am întocmit rechizitoriul şi l-am trimis în judecată în stare de arest pe Fatih Kesser şi nişte directori ai Administraţiei Financiare Ovidiu şi alţi trei inculpaţi, restul până la 20 fiind cercetaţi în stare de libertate. Nu mai ştiu ce s-a întâmplat după aceea“, îşi aminteşte Ponta.
Potrivit poliţiştilor constănţeni, era vorba despre cetăţeni irakieni, sirieni şi turci, coordonaţi de Fatih Kesser, care au înfiinţat firme-fantomă la Constanţa şi Bucureşti, cu ajutorul cărora au transferat la o bancă din Liban peste 82 de mi