Administratorii mizează pe un procent mai mare din salariu pentru pilonul II şi o deductibilitate mai consistentă Statul român ar trebui să implementeze un sistem care să încurajeze
Administratorii mizează pe un procent mai mare din salariu pentru pilonul II şi o deductibilitate mai consistentă
Statul român ar trebui să implementeze un sistem care să încurajeze economisirea de fonduri pentru pensionare, determinând, astfel, şi scăderea deficitului de cont curent.
Lansarea, anul trecut, a celor două piloane de pensii private - cel obligatoriu (în septembrie) şi cel facultativ (în luna mai) - a adus în viaţa românilor o noţiune mai puţin familiară: economisirea. În acest context, societăţile de pensii nou înfiinţate se luptă cu mentalitatea angajaţilor de a strânge sau nu bani pentru bătrâneţe.
Edward Prescott, laureat al Premiului Nobel pentru Economie în 2004, a declarat recent că România trebuie să încurajeze pensiile private, fără a da detalii despre cum ar putea autorităţile să realizeze acest lucru.
Statul, mesagerul formelor de protecţie
Managerii societăţilor de pensii private au atras atenţia, încă de la startul sistemului, asupra nevoii de economisire. Dacă pe pilonul II, obligativitatea a dus la o reformă de succes, pilonul III, cel facultativ, se confruntă încă cu o reticenţă din partea angajaţilor, dar şi din partea angajatorilor, care ar putea cotiza pentru ei.
"Statul ar putea fi cel mai puternic mesager al acestor forme de protecţie, dar pe termen scurt este şi cel care are de suferit la capitolul venituri şi trebuie să găsească soluţii de acoperire a deficitului", spune Eugen Voicu, director general al companiei de pensii Aviva. În opinia lui Voicu, statul traversează un moment bun, pentru că nu sunt cheltuieli aşa de mari în comparaţie cu alte ţări pentru plata pensiilor, iar guvernul are resurse suplime