Ministerul Finanţelor are planuri haotice pentru sumele pe care statul le va împrumuta în anii următori. Strategia până în 2010 conţine multe cifre greşite şi propuneri inoportune. O primă schimbare pe care ministerul condus de Varujan Vosganian (foto) o are în vedere este creşterea ponderii datoriei cu dobândă fixă. A doua: contractarea de împrumuturi noi preponderent în lei (minimum 45% din datoria statului) sau în euro, dacă este neapărat nevoie de valută.
Ministerul Finanţelor are planuri haotice pentru sumele pe care statul le va împrumuta în anii următori. Strategia până în 2010 conţine multe cifre greşite şi propuneri inoportune.
O primă schimbare pe care ministerul condus de Varujan Vosganian (foto) o are în vedere este creşterea ponderii datoriei cu dobândă fixă. A doua: contractarea de împrumuturi noi preponderent în lei (minimum 45% din datoria statului) sau în euro, dacă este neapărat nevoie de valută.
Cât de oportune sunt propunerile aflăm chiar din documentul citat: „în ceea ce priveşte contractarea de împrumuturi de pe piaţa internă, în lei, costurile actuale ale acestor împrumuturi sunt foarte mari, ca urmare a înrăutăţirii aşteptărilor inflaţioniste“. Deci, mizând pe o îmbunătăţire a situaţiei macroeconomice în viitor, statul ar avea costuri mai mici dacă ar apela la dobânzi variabile.
La capitolul împrumuturi externe, care se axează pe euro, apare un nou punct slab al strategiei: cel al dobânzilor de referinţă mai mari la moneda europeană (4%), faţă de 2% la dolari, plus tendinţa de apreciere a euro atât în faţa dolarului, cât şi a leului. Cum se va echilibra raportul de forţe între UE şi SUA în viitorii ani este greu de spus, la fel şi care va fi deznodământul crizei internaţionale.
Un lucru e sigur însă: România a pierdu