Adulţii cu înalte niveluri de ostilitate au avut o greutate mică la naştere şi pe perioada copilăriei, arată un studiu publicat în revista ştiinţifică „Medicina Psihosomatică“.
Ostilitatea este legată de creşterea riscului maladiilor cardiovasculare cauzatoare de moarte, dar încă nu se cunoaşte din ce cauză, notează dr. Katri Raikkonen şi colegii săi de la Universitatea Helsinki, Finlanda. În studiu, ei sugerează că o vulnerabilitate comună ar putea fi insuficienta dezvoltare fetală şi postnatală timpurie.
Cercetătorii finlandezi au studiat 939 de femei şi 740 de bărbaţi născuţi în Helsinki în perioada 1934-1944, care completaseră un test numit Scara de Ostilitate Cook-Medley la vârsta medie de 63,4 ani. Autorii au estimat apoi tiparul de creştere al subiecţilor, plecând de la informaţiile înscrise la naştere, din evidenţele medicale pe perioada copilăriei şi din fişele medicale şcolare. Studiul a relevat că participanţii cu niveluri mari de ostilitate au avut la naştere o greutate şi un indice al masei corporale mai mici decât media, câştigând apoi mai greu în greutate până la vârsta de 6 luni şi în general pe toată perioada copilăriei.
Ca adulţi, aceiaşi subiecţi „ostili“ aveau însă o greutate peste medie. De asemenea, aceştia au avut tendinţa să fie mai scunzi în primii ani de viaţă şi au rămas astfel şi ca adulţi. Efectele par să nu aibă nicio legătură cu sexul, vârsta mamei la naştere, numărul de fraţi, alăptarea la sân ori artificială, nici nivelul de educaţie atins la maturitate.