Menajerele îngrijesc bătrâni pentru sume derizorii, fără drepturi de muncă Legea din Spania permite ca angajatele să aibă doar un contract verbal şi să primească 600 de euro pe
Menajerele îngrijesc bătrâni pentru sume derizorii, fără drepturi de muncă
Legea din Spania permite ca angajatele să aibă doar un contract verbal şi să primească 600 de euro pe lună, îngrijind bătrâni zi şi noapte.
Ca să lucreze într-o casă, o româncă are nevoie doar de recomandarea unui compatriot, aceasta contând mai mult decât un curs de specialitate. Un post de "internă" pare să fie singura soluţie de a avea o locuinţă gratuit şi de a strânge bani.
Îngrijind un bătrân, i se asigură cazarea, masa şi un salariu de circa 600 de euro. În cazul în care contractul cu angajatorul este verbal, femeia nu are asigurare medicală sau şomaj. Poate fi concediată oricând, din orice motiv.
Azilul de bătrâni costă mult
Rudele spaniolilor vârstnici preferă să angajeze românce, deoarece sunt femei harnice, dar şi pentru că acceptă să lucreze mult pe bani puţini.
Astfel, pentru o sumă de aproape 2.200 de lei, româncele au grijă de persoane în vârstă, 24 de ore pe zi, şase zile săptămânal. Mioara Arsenie (34 de ani) îngrijeşte o bătrână de 78 de ani. Singura ei rudă, un nepot, nu vrea să o interneze într-un azil, deoarece costă peste 1.500 de euro lunar. Mioara este soluţia perfectă. Locuieşte în casa bătrânei, merge la cumpărături, găteşte şi face curat, îi dă medicamentele şi o însoţeşte la medic. Sâmbăta este ziua sa liberă.
Pentru drepturi depline
Oficiul de Statistică a persoanelor active (EPA) a semnalat existenţa a peste un milion de femei, majoritatea imigrante, care muncesc în serviciile casnice, deşi la Asigurările Sociale sunt declarate numai 285.000 de contracte de lucru.
Asociaţiile Angajaţilor din Serviciul Domestic şi Fundaţia