Biserica romano-catolică din satul Neudorf, judeţul Arad, adăposteşte osemintele uneia dintre descendentele familiei imperiale austriece: arhiducesa Maria Ana Ferdinanda de Habsburg, fiica împăratului Leopold al II-lea. Sursa: Ştefan Both
Timp de peste un secol, localnicii au avut un obicei ciudat: obişnuiau să deschidă sicriul cel puţin o dată pe an, de hramul bisericii, să vadă osemintele.
De asemenea, pompierii deschideau şi ei sicriul, la sărbătoarea patronului lor spiritual, Sfântul Florian. În urmă cu trei ani, Episcopia Romano-Catolică a decis să interzică deschiderea sicriului, susţinând că rămăşiţele prinţesei au început să se deterioreze şi că, oricum, nu e normal ca sicriul să tot fie deschis.
Patimile de la Neudorf
Povestea arhiducesei Maria Ana o mai ştiu doar bătrânii de origine germană ai satului. Majoritatea locuitorilor din Neudorf nici nu au idee cine se odihneşte în biserica romano-catolică din sat.
Prinţesa Maria Ana Ferdinanda ajuns la Neudorf cel mai probabil din motive sentimentale. Voia să scape de un soţ impus de familia regală. „A ajuns la Neudorf bolnavă de TBC. Pe vremea aceea nu era penicilină, dar la noi putea respira un aer curat. Zona era înconjurată de păduri de brad. Prinţesa s-a stabilit la castelul unui conte şi până la urmă a murit aici“, povesteş te Ana Krastl, o femeie de 77 de ani, născută şi crescută la Neudorf, care a auzit de la bunicii ei povestea prinţesei austriece.
La Neudorf, prinţesa a locuit la castelul grofului Zelinski cu care, se pare, a avut o poveste de dragoste. Şi-a găsit sfârşitul în anul 1809. Avea 39 de ani.
Trupul prinţesei nu a mai ajuns la Viena. A rămas în cavoul grofului, în subsolul bisericii romano-catolice. Prima piatră funerară în amintirea prinţesei rebele a apărut însă abia după treizeci de ani, în anul 1841