Pensionarii occidentali se îmbracă bine, îşi umplu cărucioarele în supermarketuri şi pleacă în croaziere. Mulţi îşi permit o viaţă la care bătrânii români nici nu visează şi pentru că au ştiut să pună deoparte o parte din salariu. Trebuie să strângem bani pentru pensie dincolo de ceea ce ni se reţine automat din venituri dacă vrem o bătrâneţe lipsită de griji. Am putea ajuta, în acelaşi timp, şi la însănătoşirea economiei autohtone. Savantul american
Pensionarii occidentali se îmbracă bine, îşi umplu cărucioarele în supermarketuri şi pleacă în croaziere. Mulţi îşi permit o viaţă la care bătrânii români nici nu visează şi pentru că au ştiut să pună deoparte o parte din salariu.
Trebuie să strângem bani pentru pensie dincolo de ceea ce ni se reţine automat din venituri dacă vrem o bătrâneţe lipsită de griji. Am putea ajuta, în acelaşi timp, şi la însănătoşirea economiei autohtone. Savantul american Edward Prescott, laureat al Premiului Nobel pentru economie în 2004, consideră că „economiile personale ar putea duce la scăderea deficitului de cont curent al României“.
Într-adevăr, pe termen scurt, direcţionarea unei părţi a banilor câştigaţi de salariaţi către diverse forme de acumulare va avea ca efect reducerea consumului şi, implicit, şi a importurilor. Scăderea cererii ar putea produce şi o micşorare sau cel puţin o stagnare a preţurilor şi, astfel, o reducere a presiunii inflaţioniste. Pe termen mediu şi lung, coborâm de la efectele la nivel macro spre cele particulare: angajaţii cumpătaţi, care nu se bazează doar pe pensiile obligatorii, vor avea o bătrâneţe mai îndestulată.
„Cred că, din păcate, suntem la început de drum în acest domeniu. Şi nu atât în ceea ce priveşte existenţa unor produse de economisire sau a cadrului legal, cât din punctul de vedere al ment