La ora pranzului, restaurantul din IKEA e plin de oameni care poarta la gat cartela magnetica de corporatie. Pentru 10 lei primesti doua felii de piept de pui, o portie de cartofi prajiti si o bere. Cu 8 lei mananci somon si cu 6 lei mananci chiftelute. Racoritoarea costa 2,5 lei; prajitura, tot in jur de doi lei.
Miercuri la 11, restaurantul Ikea e plin. In aproape trei ore, in restaurantul de la etajul 1, din incinta Ikea se vantura peste 200 de persoane. Pe langa o masa ocupata de muncitori in uniforma firmei trece un sir de barbati la costum. Unul dintre ei are ochelari de soare tip "Man in Black" si handsfree cu bluetooth. Zambeste multumit in timp ce plimba tava din coltul cu platourile de plastic pana la casa de marcat. "Mancarea e asa -si- asa. Nu pot sa zic ca e cea mai buna, dar e cea mai ieftina din tot complexul comercial (n.r. Carrefour, Bricostore, Mall Baneasa si Ikea) ieftin si aproape de serviciu", spune unul dintre colegii lui. Care a adaugat ca e multumit fiindca sistemul de autoservire il ajuta sa economiseasca timp.
Drumul tavilor Ikea
Pe acest traseu gasesti panouri cu diferite scheme de cumparare a mancarurilor. Meniul de chiftelute, de exemplu, poate fi cumparat cu 6 lei sau cu 8 lei. Pe langa portia de 5 sau 7 chiftelute primesti cartofi in sos de smantana si gem. Cei mai multi se inghesuie sa manance piept de pui.
Membrii unui grup dezbat aprins: "somon sau nu?". O fata spune: "am mancat toata saptamana trecuta somon, nu stiu ce sa mai iau". In cele din urma, toata echipa alege meiul de chiftelute. Unul singur se multumeste doar cu o prajitura.
"Chiftelute cleioase"
In afara de angajatii companiilor din zona, la restaurant poposesc si alti clienti. Elevul 1 si elevul 2 vorbesc despre scoala, excursie, frica de bacalaureat fotbal si Ikea. "E ieftin rau, aici" - un subiect asupra car