Romania a devenit anul trecut a doua piata de pensii private obligatorii din regiunea Europei Centrale si de Est, in privinta numarului de participanti (4,16 milioane persoane) dupa Polonia (13,3 milioane) si a depasit deja alte piete din zona, cum ar fi Ungaria sau Bulgaria, a anuntat miercuri Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
In opinia autoritatii, faptul ca 34% din cei 4,16 milioane de participanti care au aderat la Pilonul II au intre 35 si 45 de ani, adica au intrat in sistem fara sa fie obligati de lege, si numarul total al actelor de aderare, care a depasit asteptarile demonstreaza succesul procesului de aderare initiala in acest sistem.
Numarul participantilor in sistemul Pilonului II a depasit 4,15 milioane persoane, dupa finalizarea procesului de repartizare aleatorie a celor 332.706 de persoane care nu au aderat la un fond de pensii administrate privat, desi aveau aceasta obligatie, sau care au semnat acte de aderare pentru mai multe fonduri.
Comisia a prezentat intr-un raport evolutia pietei pensiilor private in anul 2007, care cuprinde atat piata pensiilor private obligatorii (Pilonul II) cat si piata pensiilor facultative (Pilonul III).
Pe Pilonul III, anul trecut s-au efectuat primele autorizari de administratori si fonduri inca din luna aprilie 2007. Primele contributii s-au inregistrat incepand cu luna mai 2007. Numarul de fonduri de pensii a crescut la 7, la final de an.
Fondurile de pensii facultative au reusit sa atraga, in 2007, 50.887 de participanti si active de aproape 14,38 milioane de lei (cca. 3 milioane de euro).
Romania a devenit anul trecut a doua piata de pensii private obligatorii din regiunea Europei Centrale si de Est, in privinta numarului de participanti (4,16 milioane persoane) dupa Polonia (13,3 milioane) si a depasit deja alte piete din zo