Armata ţării este gata să intervină împotriva fundamentaliştilor Libanul, ţara care nu reuşeşte să îşi aleagă un preşedinte de 16 luni, este în pragul unui nou conflict.
Armata ţării este gata să intervină împotriva fundamentaliştilor
Libanul, ţara care nu reuşeşte să îşi aleagă un preşedinte de 16 luni, este în pragul unui nou conflict. Mişcarea islamistă şiită Hezbollah, susţinută de Iran şi Siria, se confruntă cu forţele guvernamentale.
Scânteia care a declanşat violenţele a fost decizia autorităţilor de a începe o anchetă asupra sistemului de telecomunicaţii instalat de Hezbollah pe teritoriul ţării. Mişcarea radicală susţine că acesta era singurul mijloc de a se apăra împotriva Israelului, însă guvernul consideră că este ilegal. În acelaşi timp a fost demis şi şeful aeroportului din Beirut, suspectat că este simpatizant al islamiştilor, după ce poliţiştii au descoperit într-un container o cameră video secretă care ar fi putut supraveghea principala şosea spre aeroport. Pentru Hezbollah, aceste măsuri au reprezentat o "declaraţie de război".
Luptele din stradă
Înarmaţi cu mitraliere şi aruncătoare de grenade, fundamentaliştii au reuşit săptămâna trecută să preia controlul asupra părţii musulmane a Beirutului. Confruntările s-au extins şi au paralizat şi alte oraşe: drumurile sunt blocate, maşinile - distruse, iar unele clădiri sunt incendiate. Tancurile patrulează pe străzi ca să protejeze instituţiile ţării şi să restabilească ordinea, dar nu au primit încă ordin să tragă. Victimele sunt însă tot mai numeroase: zeci de morţi şi aproape 200 de răniţi.
Analistul BBC pentru Orientul Mijlociu, Roger Hardy, consideră că unul dintre motivele acestor violenţe este criza politică gravă din Liban. Din noiembrie 2007, parlamentul a eşuat de 18 ori în alegerea preşedintelui ţării, din cauza opoziţiei şiite conduse de Hezbolla