Întreprinzătorii consideră globalizarea ca fiind o şansă în afaceri, dar şi un mare risc. Deficitul de forţă de muncă afectează acum toate companiile din lume. Oamenii de afaceri îşi transferă activităţile şi serviciile acolo unde găsesc mână de lucru ieftină. „Tendinţele pieţei muncii în 2008” este primul studiu, efectuat de International Organisation of Employers (IOE), care prezintă percepţia angajatorilor cu privire la problemele pieţei muncii
Întreprinzătorii consideră globalizarea ca fiind o şansă în afaceri, dar şi un mare risc. Deficitul de forţă de muncă afectează acum toate companiile din lume. Oamenii de afaceri îşi transferă activităţile şi serviciile acolo unde găsesc mână de lucru ieftină.
„Tendinţele pieţei muncii în 2008” este primul studiu, efectuat de International Organisation
of Employers (IOE), care prezintă percepţia angajatorilor cu privire la problemele pieţei muncii în contextul globalizării economiei. Concluziile amplei analize efectuate în acest an pot fi repere importante pentru elaborarea unor strategii guvernamentale, ţinând cont de faptul că au fost c hestionate organizaţii din 50 de ţări de pe toate continentele: Africa, America de Nord şi America de Sud, Asia şi Europa.
Studiul IOE punctează cu precizie zonele în care angajatorii sunt puşi să facă faţă schimbărilor de paradigmă de pe piaţa muncii:
• Rigiditatea foarte mare a pieţei muncii din multe ţări împiedică venirea unor noi jucători, dar şi reîntoarcerea celor care au plecat de pe aceste pieţe.
• Lipsa de corelare a cererii cu oferta de lucru afectează competitivitatea companiilor, în contextul dezvoltării globale.
• Femeile au început să devină o forţă tot mai activă în toate regiunile lumii, ceea ce creează presi