Lumina albastră scade apetitul
Mediul înconjurător, diversitatea produselor şi mărimea farfuriei influenţează stilul alimentar
Foamea şi saţietatea nu sunt singurele coordonate ale mâncatului, după cum spun oamenii de ştiinţă. Aceştia au găsit o serie de factori sociologici şi de mediu care contribuie la transformarea mâncării dintr-o necesitate fiziologică într-un sport naţional. Astfel, treptat, ajungem să mâncăm mai mult decât are corpul nevoie, consecinţele fiind vizibile, nu doar asupra aspectului fizic, ci şi a stării interioare.
Specialiştii spun că atmosfera în care mâncăm contribuie esenţial la creşterea apetitului. În restaurante, se trage de timp între servirea felurilor de mâncare, astfel încât suntem ademeniţi cu băuturi, aperitive şi tot felul de snack-uri. Acasă, televizorul ne face să mâncăm mult fără să ne dăm seama. Apoi şi vasele în care este servită mâncarea contează. Dacă folosim unele de plastic, uşor de dus pe canapea sau în pat, le vom umple mai mult decât aveam nevoie, pentru a avea provizii cât urmărim un film sau programul preferat. Şi lumina ne influenţează pofta de mâncare. Cei care vor să îşi micşoreze porţia trebuie să opteze pentru o cameră albastră sau măcar pentru folosirea becurilor cu lumina albastră.
În ultimii 20 de ani, s-a dublat mărimea porţiilor
Când vine vorba de porţii, acestea par cu atât mai mici cu cât farfuria este mai mare. Cercetătorii spun că în ultimii 20 de ani, mărimea farfuriilor folosite zilnic s-a „dilatat” cu circa 70 la sută, fapt care a dus la creşterea porţiilor cu cel puţin 50 la sută. Asocierea mâncatului cu diverşi stimuli din exterior influenţează la fel de mult apetitul. Dacă în drum spre serviciu trecem pe lângă un fast- food sau acasă asociem cina cu programul de seară preferat, cu siguranţă că vom ajunge să mâncăm mai mult decât trebuie. Specialiştii ne sfătuies