Guvernul a constatat ca din 1990 pana in prezent Romania a pierdut 1,7 milioane de locuitori. Drept urmare, Cabinetul Tariceanu a propus ieri, printr-un memorandum, adoptarea unui plan multianual de stimulare a nasterilor.
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, spune ca Romania are un deficit de 1,7 milioane de locuitori, generat de scaderea natalitatii, cresterea mortalitatii si intensificarea migratiei externe, motiv pentru care sunt necesare masuri de restabilire a echilibrului demografic.
Reprezentantii societatii civile sustin insa ca memorandumul Guvernului nu rezolva problema natalitatii. "Asteptam politici implementate, masuri concrete, acte normative care ofera drepturi reale, nu vrem politici pe hartie", a declarat Petru Dandea, vicepresedinte al Cartel Alfa. El considera surprinzator elanul Guvernului, atata vreme cat Romania are cea mai mare rata de mortalitate materna si infantila din Europa, iar gravidele romance nu au asistenta medicala gratuita. "Multe dintre procedurile pentru femeile insarcinate nu sunt nici macar compensate. Investigatiile pentru sarcina toxica, de pilda, se platesc din buzunar", a explicat Dandea. In opinia lui, guvernantii ar trebui sa ia urgent masuri de asigurare a asistentei medicale corespunzatoare pentru mame.
In prezent, statul roman incurajeaza natalitatea doar prin alocatiile acordate mamelor, pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, in valoare de circa 800 de lei pe luna. Plafonarea acestor alocatii dezavantajeaza insa mamele cu salarii mari, care contribuie cu sume consistente la asigurarile sociale inainte de nasterea copiilor.
Pentru a stimula nasterile, actualul Guvern, aflat pe ultima suta de metri a mandatului, propune masuri de crestere a calitatii vietii, aplicabile pana in 2050: asigurarea de conditii favorabile pentru cresterea si educarea copiilor, reconcil