Incepind cu 1 iunie, brailenii care isi vor vinde apartamentele
sau terenurile din intravilan si extravilan, proprietate personala, va
trebui sa tina cont de noile preturile informative stabilite de Corpul
Expertilor Tehnici pentru aceste bunuri. La solicitarea Camerei
Notarilor Publici, Corpul Expertilor Tehnici din Romania a
reactualizat preturile de referinta pentru apartamente si terenuri ce
pot face obiectul unor contracte de vinzare - cumparare, preturi in
functie de care vor fi incasate taxele notariale de timbru.
In editia de astazi va prezentam modul de calcul al valorii de referinta pentru unitatile locative individuale, altele decit blocurile de locuit, precum si pretul de referinta al terenului din intravilan (vezi tabel - n.r.).
Casa, scumpa casa
Pentru stabilirea valorii imobilelor, altele decit apartamentele, Corpul Expertilor Tehnici, prin expertii sai autorizati, a elaborat un mod de calcul si a stabilit o lista de preturi in functie de suprafata locuintei, terenul aferent, zona de amplasament, vechimea si materialul din care e efectuata constructia.
Chiar daca cetatenii vor vinde sau vor cumpara aceste bunuri cu preturi ce nu se vor incadra, din diverse motive, in limitele prevazute de lista amintita, acestia vor fi taxati, la notariat, cind vor inregistra tranzactia, in functie de preturile informative continute in documentul pus la dispozitia notarilor. Astfel, daca daca un cetatean, din diverse motive, a vindut o casa la un pret de 18.000 de lei, iar pretul prevazut in lista este de 30.000 de lei, el va trebui sa plateasca taxele notariale aferente valorii de 30.000 de lei, asta in cazul in care nu prezinta notarului o expertiza tehnica care sa justifice pretul scazut. In cazul tranzactiilor la valori ma