Ministrul de Interne, Cristian David, ajunge la Roma in chiar prima zi dupa ce Guvernul Berlusconi a primit investitura Parlamentului italian. Cu alte cuvinte, dupa ce campania electorala din Italia s-a incheiat cu adevarat, iar noi ne-am lamurit deja ca muncitorii romani din peninsula nu sunt intr-un pericol chiar atat de mare de a fi ori linsati, ori deportati pe cat se credea pana acum.
Noul ministru italian de Externe, Franco Frattini, demonizat deja in Romania pentru declaratiile sale, a precizat ca inspaimantatoarele masuri privind migratia pregatite de autoritatile italiene sunt destinate cetatenilor statelor care nu fac parte din Uniunea Europeana si ca nu sunt in plan masuri care sa afecteze cetatenii comunitari. Cu alte cuvinte, odata vazut cu voturile in caruta, guvernul italian revine, dupa cum era de asteptat, la litera prevederilor comunitare.
Vizita lui Cristian David are, la randul ei, conotatii electorale majore. Dupa ce s-a agitat cat a putut pe acest subiect, PNL trebuie sa mulga in continuare tema romanilor din Italia, chiar daca ei nu sunt cu adevarat periclitati. Politicienii romani fac, de fapt, ceea ce au facut si cei italieni. Defileaza sub stindardul unei teme populiste si sensibile, o inflameaza cu declaratii sforaitoare, cat de nerealiste ar fi ele, cat timp le aduce beneficii electorale, pentru ca apoi, cand nu mai e utila, sa o abandoneze.
Teme de meditatie
Era clar ca nimeni nu se gandea sa expulzeze romanii care-si vad de treaba in Italia, doar pentru ca nu pot dovedi un venit lunar de 1.000 de euro. Practic era imposibil. Doar n-o sa ia politia omul de pe strada ca sa-l verifice la venit acolo, pe loc? Sa fim seriosi! Au fost vorbe spuse pentru a gadila urechile electoratului italian. Si asa ajungem la ceea ce ar trebui sa ne preocupe cu adevarat. De ce italienii sunt atat de porniti pe