In prima zi a lunii mai, consecventa traditiei anilor precedenti, a avut loc deschiderea oficiala a sezonului estival. De acesta data la Mangalia.
Mizand pe o crestere cu 15% a numarului de turisti prezenti pe malul romanesc al Marii Negre, comparativ cu 2007, autoritatile au stabilit drept unul din obiectivele majore ale sezonului actual, promovarea regiunii de sud a litoralului, o zona avand parte de un flux mai redus de vizitatori in ultimii ani, datorat lipsei investitiilor in infrastructura si a unui nivel al serviciilor inca nu foarte bine pus la punct.
Statiuni, precum Saturn, Jupiter, Olimp sau Neptun, pot beneficia in viitorul apropiat de fonduri europene nerambursabile, directionate in scopul reabilitarii unor importante obiective turistice. In prezent, in urma unui sondaj efectuat de Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral, au fost contabilizate un numar de 88 de hoteluri, gata sa isi primeasca oaspetii la startul sezonului estival, avand o capacitate totala de 20.459 de locuri. Gradul de ocupare la inceputul lunii mai s-a dovedit a fi in medie de 80%, obtinut in mare parte din contractele semnate cu agentii specializate, dar si prin negociere directa cu turistii interesati. Concentrand peste 35% din capacitatea hoteliera a Romaniei, litoralul dispune in prezent numai de 18 unitati de cazare cu program permanent. Acest lucru va fi insa remediat in anii urmatori, conform estimarilor presedintelui Romanian Convention Bureau, Paul Marasoiu, prin implementarea in cadrul hotelurilor de patru si cinci stele a sistemului de incalzire centrala prin pardoseala, care va putea permite organizarea de evenimente si in perioada rece a anului.
Cum atragem turisti?
Rivalitatea si tendinta de raportare a autoritatilor din domeniul turistic la sistemul bulgaresc de promovare a litoralului a fost taxata aspru