Un CEO castiga cu 60% mai mult decat directorii din echipa sa, triplu fata de cei din esalonul doi de management si de 30 de ori mai mult fata de salariul mediu pe economie.
Seful unei multinationale prezente pe piata locala a avut anul trecut, in medie, castiguri lunare brute de peste 11.600 de euro, conform studiului Total Remuneration Survey, realizat de compania de consultanta Mercer.
Salariul mediu brut in 2007 a fost de 420 de euro, ceea ce inseamna ca "angajatul mediu" castiga putin peste 5.000 de euro brut intr-un an. In 30 de ani de munca, un astfel de angajat ajunge sa castige 150.000 de euro, in timp ce un CEO ajunge la venituri de 140.000 de euro intr-un singur an.
"CEO-ul este responsabil in fata actionarilor de tot bugetul companiei, de profit, cota de piata si cifra de afaceri, care depaseste pe esantionul analizat 250 de milioane de euro, in timp ce numarul de angajati este de peste 3.500. Nu orice CEO are astfel de castiguri", explica veniturile managerilor de top Oana Botolan, country manager al Consulteam, reprezentantul pe piata locala al Mercer.
Salariile pe pozitii de middle si top management au crescut foarte puternic in ultimii ani, cu marje cuprinse intre 20 si 50%, iar uneori chiar s-au dublat, in contextul in care tot mai multi investitori au deschis operatiuni pe piata si au avut nevoie de tot mai multi manageri de top. Potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, salariul mediu net va ajunge la 1.200 de euro in 2010.
Fenomenul investitional si cresterea economica accelerata, care s-au suprapus pe "migratia creierelor" in strainatate din anii '90, adancesc tot mai mult deficitul de personal la nivelul pozitiilor de managament. Romania se confrunta cu cea mai mare criza de personal din lume, arata datele unui studiu realizat de cea mai mare companie in leasing de personal, Manpower.
Multi dintre