Pretul futures al petrolului cotat la New York Mercantile Exchange, cu scadenta iunie 2008, a atins marti, 13 mai, un nou maxim record, la $126.98 pe baril - dupa ce, ca si luni, incepuse ziua cu o usoara corectie negativa. De altfel, pe parcursul ultimelor saptamani, doar in cateva zile pretul petrolului nu a reusit sa stabileasca noi maxime istorice. Aprecierea de la inceputul anului curent depaseste deja 25%.
Atingerea nivelului de $200 pe baril este 'posibila daca dolarul american va continua sa se deprecieze in raport cu celelalte valute' - a apreciat pe 8 mai in cadrul unei conferinte de presa la Washington presedintele OPEC, Chakib Khelil. ‘In mod clar nu exista nicio criza a ofertei’ – a apreciat in aceeasi zi Abdalla Salem El-Badri, secretarul general al OPEC, cu referire directa la cea mai recenta apreciere a pretului petrolului.
OPEC - care acopera aproximativ 40% din oferta globala de petrol - a mentinut constant nivelul productiei la ultimele trei intalniri ale sale. Cea mai recenta decizie de a majora nivelul productiei a fost anuntata pe 1 noiembrie anul trecut, iar urmatoarea intalnire programata a organizatiei va avea loc in luna septembrie a acestui an.
Intr-un raport publicat pe 6 mai, Arjun N. Murti, analist al gigantului financiar american Goldman Sachs Group Inc., considera ca 'posibilitatea unui pret de $150 - $200 pe baril pare din ce in ce mai probabila pe parcursul urmatoarelor 6 - 24 luni'. Acelasi analist prognoza in martie 2005 ca pretul petrolului ar putea sa fie cotat intre $50 si $105 pe baril pana in anul 2009.
Am documentat deja in doua randuri, in comentariile aparute pe acest site pe 27 februarie si respectiv 23 aprilie, viziunea pur speculativa pe care OPEC a avut-o in mod consecvent asupra dinamicii din ultimele luni a pretului petrolului. Notam de asemenea in cel mai recent dintre materiale:
'In perc