Autorităţile de la Londra vor să impoziteze veniturile din străinătate ale companiilor care au sediul central în Marea Britanie Noul regim fiscal britanic pentru corporaţii a adus critici Autorităţile de la Londra vor să impoziteze veniturile din străinătate ale companiilor care au sediul central în Marea Britanie
Noul regim fiscal britanic pentru corporaţii a adus critici aspre din partea marilor companii care au anunţat deja că plănuiesc să părăsească Regatul.
Grupul farmaceutic Shire Pharmaceuticals a anunţat recent că va părăsi Marea Britanie şi-şi va muta domiciuliul fiscal în Irlanda, unde taxele pentru corporaţii sunt de 12,5%, în comparaţie cu 28%, la cât ajung în Regat. Şi compania media United Business Media şi-a anunţat relocarea în Irlanda, ca de altfel şi unul dintre cele mai mari grupuri de publicitate din lume, WPP. Cu toate acestea, grupul Shire, care îşi desfăşoară peste 90% din operaţiuni în afara Marii Britanii, a plătit un total de un milion de lire sterline în impozite între anii 2000 şi 2006.
Elveţia, destinaţia preferată
Kraft, Google, Electornic Arts şi Yahoo şi-au relocat deja sediile europene din Marea Britanie în Elveţia din cauza regimului fiscal. Iar Microsoft şi eBay s-au mutat în Luxemburg. Pentru a evita migraţia companiilor peste hotare, Trezoria Marii Britanii a anunţat că a stabilit un nou grup de lucru care să revizuiască propunerile pentru regimul fiscal aplicat corporaţiilor.
Trezoreria Marii Britanii se străduieşte încă de vara trecută să finalizeze o nouă legislaţie pentru regimul fiscal al corporaţiilor. În ultimele luni, acest proiect de lege a stârnit nemulţumirea multor companii britanice şi a celor care îşi au sediile centrale în Regat. Asta, pentru că se doreşte impozitarea veniturilor din străinătate ale companiilor, dar şi cele provenite din drepturi de proprietate intelectuală, cum a