Unu din zece directori britanici spune că firmei sale i s-a cerut să dea mită pentru a câştiga bunăvoinţa unor oficiali guvernamentali Corupţia încă merge mână în mână cu
Unu din zece directori britanici spune că firmei sale i s-a cerut să dea mită pentru a câştiga bunăvoinţa unor oficiali guvernamentali
Corupţia încă merge mână în mână cu afacerile la nivel global. Un sfert din companiile lumii spun că li s-a cerut, în ultimii doi ani, să dea mită pentru a câştiga un contract.
Cel mai recent studiu privind corupţia din mediul de afaceri, efectuat de Ernst & Young, arată că anchetele internaţionale privind cazurile de dare şi luare de mită din ţările membre ale OCDE au crescut de cinci ori în doi ani, de la 51 de cazuri în 2005 la 270 de cazuri în 2007.
Asta, în ciuda faptului că un scandal de corupţie poate reprezenta un dezastru pentru reputaţia firmei, poate afecta profiturile prin amenzi usturătoare şi poate însemna pedeapsa cu închisoarea pentru şefii companiilor.
Studiul efectuat în rândul a 1.186 de directori executivi din 33 de ţări mai arată că 18% din companii spun că au pierdut contracte în faţa unui competitor care a oferit mită. În Marea Britanie, de exemplu, unul din zece directori de companii spun că firmei lor li s-a cerut să dea mită pentru a obţine un contract.
În Germania, procentul este de 16%, iar în Franţa de 10%. Totodată, 13% din directorii britanici spun că propria lor companie a fost implicată în cel puţin un incident legat de mită sau corupţie, în timp ce în Franţa şi Germania doar 6% afirmă acelaşi lucru. La nivel global, procentul firmelor implicate în ultimii doi ani într-un astfel de incident se ridică la 24%, ceea ce înseamnă că fenomenul corupţiei este mai larg răspândit în afara Europei.
Mari corporaţii, în scandaluri de corupţie
"Aceste cifre ne dau un motiv de îngrijorare", a s