"Liderii, fie in cadrul guvernelor, fie in companii, au mandate prea scurte pentru a avea o viziune pe termen lung. Este principala problema a acestui sector. Sunt progrese semnificative in reciclarea ambalajelor, dar mai sunt multe de facut", a declarat Bernard Herodin, presedintele organizatiei Pro Europe care coordoneaza sistemul "Punctul verde" la nivel international. "Nu exista o abordare unitara in reciclarea si valorificarea ambalajelor, companiile se confrunta cu reguli diferite in fiecare tara", a subliniat Joachim Quoden, reprezentant al aceleiasi organizatii.
"Numai in aceste doua zile de congres dumneavoastra, invitatii, produceti 6.000 de tone de deseuri. Vestea buna este ca vor fi reciclate in procent de 70%", a spus Zbynek Kazel, presedintele companiei EKO-KOM.
Este vorba despre congresul "Punctul verde 2008: de la deseuri la managementul resurselor", organizata de Pro Europe. Peste 130.000 de companii din 31 de tari sunt incluse in sistemul de colectare, valorificare si reciclare a deseurilor de ambalaje denumit "punctul verde". Aceasta inseamna ca producatorii sau importatorii de ambalaje sau produse ambalate platesc o taxa organizatiei nationale care recupereaza ambalajele, in concordanta cu principiile definite de legislatia europeana.
In Romania, "Punctul verde" este implementat de Eco-Rom Ambalaje SA. Romania, la coada clasamentului in privinta reciclarii deseurilor Intre statele europene exista, in prezent, mari discrepante intre ratele de reciclare a deseurilor din ambalaje. In unele tari, precum Franta sau Belgia, procentele ajung pana la 60-80%, pe cand in noile state membre, intre care si Romania, cifrele se invart in jurul a 20-30%.
Bernard Herodin spune ca Spania a avut o evolutie spectaculoasa in ultima perioada iar Franta a ajuns la 62% rata de reciclare a ambalajelor in numai patru ani. "Ac